Eesti keel   Русский   English

        

PAKUTAVAD TEENUSED:

Meditsiinitarvete steriliseerimine

Tarbekaupade biosaaste vähendamine:

  • kosmeetikatooted
  • hügieenitooted
  • vürtsid
  • farmaatsiatoodete tooraine
  • toiduainete pakendid
  • värvid ja värvained

Tööstuskaupade töötlemine

 

Kiirgusfoon Scandinavian Clinics Estonia OÜ hoone välisseinal:

(Looduslik kiirgusfoon Eestis on kuni 0,3 μSv/h)

 

KIIRGUSSEIRE TULEMUSED:

Jälgimisala: 0,12 µSv/h;
Kontrolliala: 0,10 µSv/h;
Bassein: 0,08 µSv/h

VALIDEERIMISEST

Tootja võib oma tooted märgistada CE-märgiga ja deklareerida, et need on steriilsed, kui ta kasutab valideeritud steriliseerimist.

Kõigepealt tuleb mõista, et toote steriilsust pole võimalik tõendada (mis võib tunduda mõneti kummaline). Seletus peitub selles, et SAL (steriilsuse tagamise tase) peab steriilse toote puhul olema vähemalt 10 astmes -6, mis tähendab seda, et 1 miljonis tootes on lubatud ainult üks steriliseerimise üleelanud mikroorganism. Statistiliselt saaks seda tõestada, teostades vähemalt 2 miljonit katset, mis on muidugi mõeldamatu. Katsed viiakse seetõttu läbi 10-1 või 10-2 SAL-tasemel ja saadud tulemuste põhjal arvutatakse teoreetiliselt välja SAL 10-6 tase. Sellisteks arvutusteks eksisteerivad rahvusvaheliselt tunnustatud meetodid, mida on kirjeldatud standardis ISO11137.

Tootja vastutab toote kvaliteedi, sealhulgas ka steriilsuse eest. Lepinguline kiirgusteenuse osutaja abistab tootjat minimaalse nõutava (Dmin) ja maksimaalse lubatud (Dmax) doosi leidmisel. Dmin on seotud toote mikrobioloogilise saastatusega ja tootele spetsiifiliste bakterite vastupanuvõimega kiirgusele, Dmax omakorda toote omadustega (selle doosi ületamisel võivad mõningad toote omadused saada kahjustatud). Valideerimisprotsessi käigus viiaks läbi nn. doosi kaardistamine, mille käigus leitakse toote pakendis minimaalse doosi saanud piirkond. Doosi kaardistamisel paigaldatakse dosimeetrid kauba pakenditesse kolmemõõtmelise võrgustikuna. Dokumenteeritud protsess on seejärel igapäevase rutiinse kiiritustegevuse aluseks ja selle põhjal toimub kaupades neelduva doosi arvutamine.